Κατασκευή ιστοσελίδων απο έξω προς τα μέσα
Τα ωραία πράγματα δεν αντέχουν την περιγραφή.
Η κατασκευή μιας ιστοσελίδας χωρίζεται σε 3 βασικά στάδια
Πρώτο Στάδιο στην κατασκευή ιστοσελίδων
WEB DESIGN | ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ | ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ| ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ
Ολα ξεκινάνε απο εδώ. Η μαγεία της δημιουργίας του άδειου καμβά , η βιτρίνα , η μόστρα , η εξωτερική εικόνα που πρέπει να είναι ελκυστική, σαγηνευτική , να τραβάει το βλέμμα και να κάνει τον επισκέπτη μιας ιστοσελίδας να θέλει να παραμείνει σε αυτό τον ψηφιακό τόπο που τυχαία βρέθηκε και να τον εξερευνήσει κι άλλο. Η κατασκευή ιστοσελίδων έχει πια αλλάξει και η κατασκευή μιας ιστοσελίδας ακολουθεί πια διαφορετικούς κανόνες και ρυθμό. Η λογική του template έχει πεθάνει και πια μόνο οι αρχάριες και οχι έμπειρες εταιρείες κατασκευής ιστοσελίδων χρησιμοποιούν template μιας και η χρήση του και οι περιορισμοί του έχουν δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα σε οσους θέλουν να κάνουν μια εξαιρετική κα πολύ όμορφη εικαστικά ιστοσελίδα. Η κατασκευή ιστοσελίδων σε αυτό το αρχικό στάδιο περιλαμβάνει ενα εντικτώδη , ενορατικό γραφίστα ή web designer που να μπορεί να καταλάβει τι θέλει ο πελάτης , τι πρέπει να κάνει η εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων που προσέλαβε για το προτζεκτ του.
Είναι πολύ σημαντική στιγμή η επιτυχία του σχεδιαστικού στην κατασκευή ιστοσελίδων με τη δημιουργία της ψηφιακής ή σε χαρτί μακέτας για την αρχική σελίδα ( Homepage) μιας καινουριας ιστοσελίδας.
Πολλές φορές έχω δει μεσαίες και πολλές φορές μεγάλες επιχειρήσεις να έχουν επιλέξει ενα σχεδιαστικό που δεν αντικατοπτρίζει τη δυναμική και την ενέργεια της επιχείρησης, του προσώπου ή του προϊόντος κάνοντας έτσι το πρόσωπο , την επιχείρηση ή το προϊόν πολύ μικρότερο απο την πραγματικότητα και τους μικρότερους ανταγωνιστές τους να εκμεταλλεύονται αυτή την αδυναμία και να κερδίζουν πελάτες αλλά να φαίνονται και μεγαλύτεροι στο διαδίκτυο απο οτι στην πραγματικότητα είναι..
Στάδιο δεύτερο στην κατασκευή ιστοσελίδων
ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΕ ΚΩΔΙΚΑ
Το πουλί αγωνίζεται για να βγει από το αυγό. Το αυγό είναι ο κόσμος του. Αυτός που θέλει να γεννηθεί, πρέπει πρώτα να καταστρέψει έναν κόσμο.
Χρειάζεται η συνεργασία Web Designer | Γραφίστα που να ξέρει καλό σχέδιο και κυριώς καλή τυπογραφία ( γραμματοσειρές, χρώματα, αντίθεση) και βεβαίως τα παρακάτω εργαλεία:
- Illustrator
- Photoshop
- Χρήση μολυβιού και χαρτιού
Εδω μετατρέπεται το σχέδιο σε φορματ PSD και μπαίνει στο προτζεκτ ο Front End Developer. Ο Front End Developer πρέπει να γνωρίζει να μεταφέρει το σχέδιο σε κώδικα με τις παρακάτω γλώσσες προγραμματισμού:
- HTML 5
- CSS3
- JavaScript
- Ruby On rails
Ξεκινάμε απο αυτές τις 4 πολύ σημαντικές γλώσσες προγραμματισμού που είναι απαραίτητες σε κάθε ιστοσελίδα. Η αναβάθμιση της HTML4 και της CSS2 έκαναν τη διαφορά. Με τις αναβαθμίσεις τους έκαναν το Web Designer να σκεφτεί βαθύτερα και να μπεί στη λογική πια και του Προγραμματιστή ιστοσελίδων. Ουσιαστικά δημιούργησαν μια νέα ειδικότητα του Front End Developer ό οποίος είναι ο ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στο σχέδιο ( web design) μιας ιστοσελίδας και στον προγραμματισμό (development) . Με την προσθήκη της JavaScript ( frameworks όπως Twitter Bootstrap ,J query, καθαρής JavaScript και libraries όπως το masonry που είναι πολυ δημοφιλή. Επίσης με την προσθήκη της ταχύτατης Ruby On Rails μπορεί πραγματικά να απογειώθεί μια ιστοσελίδα και να γίνει η κατασκευή ιστοσελίδων αισθητικά άψογη αλλά και να έχει ο επισκέπτης μιας ιστοσελίδας μια απίστευτη εμπειρία χρήστη.
Μια μικρή λεπτομέρεια
Μια ιστοσελίδα πρέπει στις μέρες μας να είναι Responsive , δηλαδή να παίζει και να φαίνεται εξαιρετικά σε όλα τα medium όπως tablet, mobile, Desktop και Laptop. Αυτό έχει εξελιχθεί σε ενα trend της εποχής μιας και οι επισκέπτες των ιστοσελίδων δεν κάθονται πια στο σπίτι και περιηγούνται στο διαδίκτυο αλλά σε πολλούς και διάφορους χώρους πχ ενα καφέ στέλνωντας tweet, ενα χώρο αθλητισμού, στο γραφείο κλπ.
Τρίτο στάδιο στην κατασκευή ιστοσελίδων. Back End Development
ΒΑΘΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ| HARDCORE PROGRAMMING
First, solve the problem. Then, write the code. ” – John Johnson
Ενας καλος προγραμματιστής θα συνδέσει όλους και ολα τα παραπάνω με τον πιο εκπληκτικό τρόπο. Είναι αυτός που κάθεται στο κέντρο και γνωρίζει. Τι πρέπει να γνωρίζει:
- Γλώσσες προγραμματισμού ( PHP, PYTHON, JAVASCRIPT, C, C++, JAVA) . Δεν έχει σημασία η ποσότητα αρκεί να είναι σε μια εξαιρετικός.
- Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου, λέγονται αλλοιώς και CMS ( WordPress, Drupal 7, Django) αλλά και διάφορα framework όπως PHP symphony.
- MySQL και διάφορες άλλες databases . Διαχείριση και παραμετροποίση Βάσεων Δεδομένων.
- Να είναι επινοητικός στην ανεύρεση λύσεων. Εκεί είναι τελικά όλη η ουσία.
Επίσης είναι πολυ σημαντικό να θυμάστε :
Οτι ενα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου είναι καλό για μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων και έχει τη λογική του template. Δηλαδή περιέχει προδιαμορφωμένο κώδικα η επιτρέπει την παραμετροποίηση ευκολα κώδικα αλλά δεν κάνει για όλες τις περιπτώσεις και πολλές φορές πιέζεται υπερβολικά και φτάνει στα όρια του. Τα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου φτιάχτηκαν για να είναι η κατασκευή ιστοσελίδων πιο οικονομική, πιο ευκολη για το χρήστη και για να αναπτυχθει οικονομικά το διαδίκτυο με τη δημιουργία E-Shop και Online Επιχειρήσεων. Επίσης αυτοί που μπορούν να γράψουν κώδικα σε καθαρή γλώσσα προγραμματισμού π.χ PHP και PYTHON είναι λίγοι και πληρώνονται πολύ ακριβά. Στις περιπτώσεις όμως που η ιστοσελίδα και αυτά που θέλει ο πελάτης να γίνουν είναι παραπάνω απο τους προδιαμορφωμένους κώδικες των συτημάτων διαχείρισης περιεχομένου τότε η συγγραφή χειροποίητου κώδικα είναι απαραίτητη , μπορεί να κάνει μια ιστοσελίδα τα πάντα χωρίς περιορισμούς αλλά κοστίζει πολύ παραπάνω…
Αυτά τα λίγα για να γνωρίζετε τι συμβαίνει και πως γίνεται εξαίσια κατασκευή ιστοσελίδων επίσης εαν θέλετε μια εξαίσια ιστοσελίδα μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
4 Απαντήσεις