IAM Digital Agencies

Sharing is caring!

Η κοστολόγηση μιας ιστοσελίδας

Κόστος ιστοσελίδας

Καθημερινά βλέπω διαφημίσεις στο διαδίκτυο αλλά και πολλοί με ρωτάνε και εύλογα σε πολλές περιπτώσεις

Πόσο κοστίζει ενα E-shop ?”

Είναι μια τάση που πάει να διαμορφωθεί αλλά είναι και μια πραγματικότητα σε ενα επίπεδο.Η τάση είναι οτι κατασκευή ενος website είναι τελικά ενα εμπορικό προϊόν, όπως ενα αυτοκίνητο, μια πατάτα ή ενα σκάφος.  Δηλαδή ενα μη διαφοροποιημένο προϊόν με συγκεκριμένα πάντα χαρακτηριστικά , όπως είναι δηλαδή  μια πατάτα και αφου τη ζυγίσουμε μπορούμε να δούμε  πόσο κάνει, και όχι ενα εξατομικευμένο προϊόν για κάθε πελάτη.

Με αυτή τη λογική της πατάτας το μοναδικό κριτήριο για την επιλογή ενός πελάτη που επιθυμεί την κατασκευή μιας ιστοσελίδας θα είναι πάντα η τιμή. Και φυσικό είναι οι τιμές συνεχώς να κατεβάινουν, οχι ομως πρός όφελος του.

Το πρώτο πρόβλημα που δεν μπορεί να ξεχωρίσει ενα καλό προϊόν, μια καλή ιστοσελίδα είναι η Αγνοια. Δεν υπάρχει εκπαίδευση για τα κριτήρια επιλογής μιας εταιρία κατασκευής ιστοσελίδων και του τελικού προϊόντος.  Το δεύτερο πρόβλημα είναι η πληθώρα διαφόρων προϊόντων κατασκευής ιστοσελίδων που έχουν δημιουργηθεί όπως:

  • Προϊόντα κάντο μόνος σου . Φτιάξε μια ιστοσελίδα μόνος σου.
  • Πλατφόρμες ( ΟΤΕ , Forth net) που σου λένε φτιάξε μια ιστοσελίδα στο Portal μου και σε 5 λεπτά είσαι στο διαδίκτυο.
  • Ετοιμα site απλά άλλαξε το περιεχόμενο

Το τρίτο πρόβλημα είναι αυτοί που ψιλοξέρουν και έχουν ενα computer στα χέρια τους.

Ξερολας
ο γιος του αφεντικού μας έφτιαξε την ιστοσελίδα.
Τέλεια

Ετσι έχουμε δει πολλές περιπτώσεις καθημερινά πια δυστυχώς να χάνεται Χρόνος και Χρήμα σε μια υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων και να μην έχουν τα αποτελέσματα που θέλουν. Περιπτώσεις όπως ο γίος του αφεντικού που ξέρει απο computer, κάνε μια τζάμπα σελίδα σε διάφορες πλατφόρμες που υπάρχουν, ιστοσελίδες απο 19 ευρώ  και άλλες περιπτώσεις που η άνθρώπινη ευφϊία δημιούργησε και σηκώνω τα χέρια ψηλά αλλά καταλαβαίνω οτι δεν φταίνε οι άνθρωποι όταν δεν τους εξηγήσει κανείς….

Το γεγονός είναι πάντως  οτι δεν μπορεί ο πελάτης να καταλάβει τις διαφορές μιας καλής ιστοσελίδας απο κάποια άλλη που δεν είναι της ίδιας ποιότητας.

Κριτήρια που κάνουν μια ιστοσελίδα καλύτερη απο άλλες και εταιρίες κατασκευής ιστοσελίδων καλύτερες απο άλλες.

Βασικά κριτήρια για εταιρείες κατασκευής ιστοσελίδων

  • PORTFOLIO .Είναι το πιο σημαντικό κριτήριο αξιολόγησης για εταιρείες κατασκευής ιστοσελίδων. Τί έχει κάνει; Ταιριάζει η αισθητική του με τη δική μου;  Απο εκει μπορώ να πάω να δώ τις ιστοσελίδες που έχει κατασκευάσει και να τις περιηγηθώ και να καταλάβω πολλά.
  •  Αναφορές για την εταιρία κατασκευής ιστοσελίδων .Τι έχουν πεί άλλοι πελάτης της.  Υπάρχουν testimonials στην ιστοσελίδα τους . Link πρός τις ιστοσελίδες που έχουν κατασκευάσει και τηλέφωνα επικοινωνίας.
  • Επιτυχημένα παραδείγματα . Case studies με συνενετευξεις πελατών τους και την συνεργασία  που είχαν .
  • Εχει δημιουργήσει ανάλογες ιστοσελίδες , δηλαδή εαν είμαι οδοντίατρος και θέλω να φτιάξω μια ιστοσελίδα ιατρική έχει κάνει  άλλες σελίδες απο Ιατρούς. Εχει δηλαδή ειδίκευση στα προβλήματα του κλάδου μου και την παρουσίαση τους στο διαδίκτυο;

Βασικά κριτήρια για αξιολόγηση μιας εξαιρετικής ιστοσελίδας E-shop

Χειροποίητος κώδικας

Οπου βλέπετε ιστοσελίδες με Dreamweaver και οχι με HTML CSS τώρα πια HTML5 CSS3 να ξέρετε οτι θα έχετε μια ιστοσελίδα αργή και πολύπλοκη. Ο κωδικας πρέπει να είναι γραμμένος στο χέρι. Μια καλή ιστοσελίδα πετάει με χειροποίητο κώδικα.

Συστήμα διαχείρισης περιεχομένου και καθαρός κώδικας(Η διαφορά είναι στην Τιμή)

Εαν το E-shop είναι κλασσικό και δεν θέλει εξειδικευμένα προγράμματα και κώδικα τότε μπορεί να χρησιμοποιηθει ενα content management system ενα σύστημα διαχειρισης του περιεχομένου . Τα καλύτερα είναι αυτή τη στιγμή (ανοιχτου λογισμικού) το DRUPAL 7 και το DJANGO.  Δεν συνίσταται για E-Shop συστημα διαχείρισης δεδομένων τύπου JΟOMLA λόγω διαφόρων προβλημάτων που δεν χρειάζεται να τα αναλύσουμε εδώ. Εαν πρέπει να φτιαχτούν εξειδικευμένα προγράμματα που δεν τα καλύπτει το Content Management System και χρειάζεται καθαρή γλώσσα προγραμματισμού (οπως η PHP ή PYTHON) τότε το κόστος ανεβαίνει κατακόρυφα. Πάντως στο 95% των περιπτώσεων τα συστήματα διαχείρισης δεδομένων είναι αρκετά.

Γενικά τα Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομενου χαμηλώνουν το κόστος μιας ιστοσελίδας. Είναι ουσιαστικα προδιαμορφωμένοι κώδικες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτουσιοι στην κατασκευή μιας ιστοσελίδας. Πχ φόρμα επικοινωνίας, blog, forum, chat, κατηγοριοποίησης βάσης δεδομένων για τα προϊόντα ενος E-shop και αυτό που χρειάζεται είναι μια καλή παραμετροποίηση και integration στο server με μια βάση δεδομένων.

Χρησιμοποίηση εξειδικευμένων προγραμμάτων που αλλάζουν το UX την εμπειρία χρήστη μιας ιστοσελίδας και δημιουργούν ενα καλλιτεχνικό υπόβαθρο και μια εξαιρετική αισθητική. Η χρήση τέτοιων προγραμμάτων, illustrator και Photoshop θέλει εξειδικευμένο προσωπικο που πληρώνεται αλλά ανεβάζει κατακόρυφα την αισθητική μιας ιστοσελίδας. Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε και video λογισμικό όπως after effects κ.α.

Με την HTML 5 οι ιστοσελίδες τύπου FLASH οδεύουν πρός εξάλειψη. Αρα μην κάνετε πια FLASH ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ.

 Συμπέρασμα

Πόσο κοστίζει ενα E-shop;

Η κοστολόγηση μιας υπηρεσίας δεν έχει τη λογική ενος εμπορικού προϊόντος, πχ μια πατάτα. Θα γίνει σίγουρα πατατιά και θα κοστίσει πολυ ακριβά εαν το δεί καποιος μονο αυτή την οπτική. Μπορεί και θα κοστίσει πολύ ακριβότερα μια οικονομική, φθηνή ιστοσελίδα χωρίς προδιαγραφές απο ο,τι μια ακριβή ιστοσελίδα που θα μπορέσει κάποιος να κάνει internet marketing, αποτελέσει εργαλείο branding, για την επιχειρησή του και αποσβέσει το Κόστος Επένδυσης όπως θα έλεγε κάποιος οικονομολόγος.  Πόσο θα κοστίσει ενα E-shop  θα ηταν ενα σωστότερο ερώτημα εαν…δεν μπορείς να κάνεις τίποτε απο τα παραπάνω?

Μπορείτε να μας πάρετε τηλέφωνο στο 210 220 2834 η να μελετήσετε το portfolio μας απο κατασκευή ιστοσελίδων και θα χαρούμε πολύ να συνεργαστούμε μαζί σας

Sharing is caring!

3 Απαντήσεις